Livsnjutarklubben logo
 
medlemslogin

Logga in

Glömt lösenordet?

Yoga och Yag – så fann vi varann!

14 APRIL 2017 0 KOMMENTARER AV CATRIN SANDGREN

Jag var 27 år gammal när yogan knackade på dörren, på riktigt. Jag hade yogat till och från sedan 20 års ålder men alltid hittat anledningar och bortförklaringar att inte göra det på regelbunden basis. Men så en dag dök det upp en möjlighet att utbilda sig till instruktör. Omedelbart efter att fått veta att gymmet där jag jobbade skulle utbilda ett gäng började mitt hjärta banka som aldrig förr. Då förstod jag inte varför men idag vet jag att universum bankade på min inre port för att berätta "vilken chans – det får du inte missa!" Jag tog chansen och fick möjligheten att starta en otroligt spännande och rolig resa. Jag är otroligt tacksam för denna gåva. Med en aktiv kropp och en hel del timmar bakom ett bordtennisbord var jag stel, mycket stel. Jag minns som barn att jag var oförmögen att sitta i skräddarställning på lekskolan, vilket tycktes se så lätt ut för de andra klasskompisarna. Idag, efter flera års träning och avspänning, kan jag till och med meditera i lotusställning (ett par minuter i alla fall J ). Min erfarenhet har på så sätt hjälpt mig att tro på att allt är möjligt, även om det tar tid. Jag var inte bara stel som barn utan mycket orolig och nervös och behövde ett verktyg för att kunna slappna av. När jag var 14 år fick jag börja ta sånglektioner och min lärare Agneta hjälpte mig att bli medveten om min andning och lärde mig betydelsen av att andas med magen för att kunna hålla ut tonerna. Min nya verktygslåda i andningsteknik ledde till en stor förändring i mitt liv. Genom att jag fick lära mig att reglera min andning kunde jag på så sätt påverka min inre oro och ta kontroll över min nervösa kropp. Det var inte minst en stor hjälp under mina sångframträdanden som jag älskade men också bakom bordtennisbordet för att kunna prestera bättre i tävlingssammanhang. Så slutsatsen är att andning - is the shit. Detta bekräftar Anders Lönedal som är expert på kopplingen mellan andning och välmående och han menar att många sjukdomar som uppstår i vår kropp beror på att vi inte andas rätt. OM vi kan lära oss att slappna av och andas på rätt sätt kan vi alltså förebygga och få bukt med många sjukdomar.Både yogan och andningen har hjälpt mig till ett bättre liv på så många plan. Att få en bättre kroppskännedom, veta hur jag fungerar, ha kontroll är mycket tillfredsställande och inte minst när det blåser snålt är det skönt att kunna plocka fram ett verktyg. Meditation började jag fördjupa mig i under min skilsmässa. Jag behövde något mer i livet för att kunna ta mig framåt. När livet är tufft gäller det främst att överleva men med meditationens hjälp kunde jag också finna en mening mitt i det svåra. Även om jag hade dagar som var mentalt utmanande svek jag aldrig mig själv om att sätta mig på mattan för att yoga eller meditera. Mattan blev som en slags borg för mig och det balanserade mitt liv mitt i det svåra.


Yogarörelser, andningsteknik och meditation har hjälpt mig enormt mycket och jag känner att det är en viktig uppgift för mig att dela det som yoga, andning och meditation kan innebära om vi ger det en verklig chans.


Om du är nyfiken på att prova så har jag kurser ute på Naturum Getterön i Varberg – gå gärna in och kika på www.lindyoga.se
 
livsnjutarklubben
följ oss
Mest lästa
Facebook